03 Aralık Dünya Engelliler gününü en içten dileklerimle kutlar, 2012 yılının Esenler yerelinde Engellilerin bir çok sorununun çözüleceği yıl olması temennisiyle...
03 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI...
1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık "Uluslararası Engelliler Günü" olarak kabul edilmiştir; bu karar, 1993 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun 1993/29 sayılı bildirisi ile 3 Aralık Gününün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının "tam ve eşit ölçüde" saglanması amaci için kutlanacak sembolik bir gün olarak tüm dünyaya duyuruldu.
Dünya Engelliler gününü, Engellilerin sembolik bir gün kutlaması olarak değil,genel eksiklikler, çözümler, yapılmış ve yapılacak düzenlemelerin muhasebeleşmesini ortaya koyacağımız bir gün olarak anlamlandırmak Dünya Engelliler gününü daha da anlamlı kılacaktır.
Ülkemizde Devlet Istatistikleri Enstitüsü tarafından 2002 yılında gerçekleştirilen Türkiye Engelliler Araştırması'nın verilerine göre ülkemizdeki engelli nüfusun toplam nüfusa oranı % 12.29 olarak belirlenmeye çalışılmış ancak tam sağlıklı bir sonuç elde edilememiştir. Çünkü Engelli bireyler aileleri tarafından saklanılmakta, çocuklarını evde tutmakta ve onları gercek hayattan yoksun bırakarak, engelli sayısı tam olarak tespit edilememiştir. Neredeyse 10 yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen güncelleme yapılmamıştır.Engellilerin tespitine yönelik veri tabanı olmadığından hep yaklaşık rakamlar ifade edilmektir.
Gerek Engelsiz gerekse Engelli bireylerlerimize daha çocukluk döneminden itibaren çeşitli eğitimler vererek Her insanın bir engelli adayı olduğu gerçeğini anlatmalıyız.Bu doğrultuda engelli çalışmaları daha da önem kazanacaktır.Toplumun Empati yeteneği gelişecektir. Engelli bireylerimizin çoğunluğu okur yazar ve ilköğretim düzeyindedir.Bu yönden bakıldığında eğitim eksikliği ön plana çıkmaktadır.
Ülkemizde 03 Aralık Dünya Engelliler Günü 1993’den beri kutlanmaktadır.Esenler 1994 yılında ilçe kimliğine kavuşmuştur.Ancak aradan gecen 17 yıl içinde İlçemizde bulunan Engelliler için, kalıcı kayda değer bir çalışma yapılmamış olup, hep günü kurtarma politikaları izlenmiştir.Esenlerde yaşayan Engelli sayısı bilinmemektedir.Öncelikle ilçemizde bulunan Engellilerin veri tabanı cıkartılmalıdır.Engellilerimiz sosyal güvenlik, sağlık, eğitim, istihdam, ulaşabilirlik ve erişebilirlik, sosyal yaşama katılım gibi birçok alanda türlü sıkıntılar içinde yaşamaya devam etmektedirler . Ayrıca engelli kardeşlerimizin yaşadıkları bu sorunların ailelerini, yakınlarını ve çevrelerini içine alan geniş bir etki alanına sahip olduğu da bilinmelidir. Unutulmaması gereken asıl husus, engelli olmanın bir tercih ya da isteyerek ulaşılan bir netice olmadığıdır. Hayatın normal akışında bir engeli bulunmayanların dahi, iradeleri ve beklentileri dışında engelli olmalarının da her an mümkün olabileceğini akıllardan asla çıkarmamak lazımdır. Geçici yardımların yerini, yapılacak fizibilite çalışmalarının akabinde kalıcı evrensel insani ihtiyaçların fırsat eşitliğinin engelliler için sağlanmasının yolu açılmalıdır. Son yıllarda yetersizde olsa güzel gelişmeler yaşanmaktadır.Ancak toplumun tüm katmanları Engelli ve Engellilik üzerine Empati yapmalıdır. Burda her bireye yeterli tefekkür yapıldığında mutlaka bir hisse çıkacaktır.
Son iki yılda Engelli derneklerimizin kuruluşuyla birlikte yeterli olmasa da Engelli çalışmaları, Esenler Kaymakamımızın, Esenler Belediyesinin ve hassasiyet sahibi vatandaşlarımızın desteğiyle ivme kazanmıştır. Engelli Derneklerimizin STK bilinçiyle çalışıp ilçemizdeki Engelli bireylerin bir araya gelerek sistematik bir yapıya kavuşması istenen sonuca yaklaşmamızı sağlayacaktır.Örgütlü ve sismatik yapısını tamamlamış ve toplumun desteğini alan yapılar mutlaka başarıya ulaşır.Bu doğrultuda Engelliler ve aileleri mutlaka birlikte hareket edebilme kültürünü ortaya koymalıdır.Eylem ve söylem birliğini ortaya koyarak gerekli fizibilite raporlarını oluşturup kamuoyu desteğiyle ilçemizdeki engelli çalışmaları istenen sonuca ulaşmalıdır. bulunmaktadır.Gecici yardımların yerini, yapılacak fizibilite çalışmalarının akabinde kalıcı Evrensel İnsani ihtiyaçların, fırsat eşitliğinin Engelliler içinde sağlanmasının yolu acılmalıdır.Son yıllarda yetersizde olsa güzel gelişmeler yaşıyoruz.Ancak toplumun tüm katmanları Engelli ve Engellilik üzerine Empati yapmalıdır.Burda her bireye yeterli tefekkür yapıldığında bir hisse çıkacaktır.
Önümüzdeki süreçte Esenlerimizde bulunan engelli vatandaşlarımızın sorunlarının aşılması, yüzlerinin gülmesi, umutlarının yeşermesi, sosyal yaşam alanlarına katılımları için mutlaka çalışmaların hızlanması gerekmektedir.Çalışma ve hizmet üretme anlayışımız şairin dediği gibi "kim var dendiğinde sağına soluna bakınmadan ben varım" diyebilmeliyiz.Engelliler adına zerre miktarı dahi olsa hizmet eden ve hizmet üreten başımızın tacıdır.Günümüze dek engelliler adına yapılan hizmetlerde Esenlerde; İdari mülki amirlerine, yerel yönetim yöneticilerine,yerel basınımıza, STK yöneticilerine Esenlerimizin yüksek hassasiyet sahibi halkına ve özellikle çalışmalarımızda devamlı desteklerini esirgemeyen sayın kaymakamımız Nazım Madenoğlu’na teşekkürler...
Bu duygu ve düşünçelerle 03 Aralık Dünya Engelliler gününü en içten dileklerimle kutlar, 2012 yılının Esenler yerelinde Engellilerin bir çok sorununun çözüleceği yıl olması temennisiyle...
Ahmet KURT