Dünya Engellilik Raporu tanıtım toplantısı, 09-10 Şubat 2012 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , Dünya Bankası ve T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen iki günlük programla tanıtıldı.
Dunya Engellilik Raporu Tanitim Toplantisi'na Katıldık.
Dünya Engellilik Raporu tanıtım toplantısı, 09-10 Şubat 2012 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , Dünya Bankası ve T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen iki günlük programla tanıtıldı.
Dunya Engellilik Raporu Tanitim Toplantisi'na Esenler ilçesinden Esenler Ortopedik Engelliler Derneği ve Esenler Görme Engelliler Derneği Dünya Bankası tarafından davet edildi.Derneğimizin Onursal Başkanı Ahmet KURT Dünya Bankası yetkilileriyle iletişime gecerek tanıtım toplantısına Esenlerde faliyet gösteren Engelli Derneklerinin de katılımı sağlanmıştır.Tanıtım toplantısına 18 kişi katılım sağlamıştır.
İlk kez hazırlanan Dünya Engellilik Raporu’nun Hilton İstanbul Convention Center ‘da gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.Konuşmasında;Türkiyenin Engelli Hakları Sözleşmesi uyarınca engelli vatandaşların haklarını ve ihtiyaçlarına verdiği önemi vurguladı.
Toplantının açılışında Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser ve WHO Türkiye temsilcisi Maria Cristina Profili de birer konuşma yaptı. Raiser konuşmasında şunları söyledi.Engellilerin sağlık, eğitim ve istihdam ihtiyaçlarını karşılamak temel bir gerekliliktir. Ve aslında bir kalkınma konusudur. Engellilerin içinde yaşadıkları topluma katılma ve katkıda bulunma fırsatlarına eşit bir şekilde erişebilmelerine yardımcı olmamız gerekiyor.dedi.
Engellilik konusunu halk sağlığı, insan hakları ve kalkınma bağlamında ele alan rapor, dünyada engellilik durumuna genel bir bakış sunuyor. Raporda, dünya nüfusunun %15’inin veya bir başka deyişle 1 Milyardan fazla insanın engelli olduğu tahmin ediliyor.Ayrıca sağlık, rehabilitasyon, eğitim istihdam ve destek hizmetlerininönündeki bariyerlerin aşılabilmesi ve engellilere daha fazla refah sağlayacak ortamların oluşturulabilmesi bakımından nelerin işe yaradığı ile ilgili mevcut en iyi kanıtlar sunulmaktadır. Raporun son bölümünde ise, hükümetler ve ortakları için tavsiye edilen somut bir dizi eylem sunulmaktadır.
Maria Cristina Profili yaptığı konuşmasında, Dünya Engellilik Raporu bize engellilerin dünya nüfusunun yedide birini oluşturduğunu söylemektedir.Her ailede bir engelli bulunmaktadır.Bu şu anlama geliyor; sağlık, eğitim, istihdam ve diğer alanlardaki tüm çabalarımız engellileri içerici bir şekilde tasarlanmalıdır.Hepimiz bir gün engelli olabiliriz. Dolayısıyla engellilerin önündeki bariyerleri kaldırmak için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. İfadesinde bulundu.
Dünya Engellilik Raporunun ayrıntıları, raporun yazarlarından ve editörlerinden Dünya Bankası’ndan Aleksandra Posarac VE Dünya Sağlık Örgütü’nden Tom Shakespeare tarafından dinleyicilere sunuldu.Daha sonra gerçekleştirilen bir panelde Engellilerin sahip olduğu büyük potansiyelin serbest bırakılmasına yönelik secenekler tartışıldı.
Ertesi gün Engellilik Ölçümü ve Bulgu Temelli Politikalar için Veri Toplama Temalar, Sorunlar ve İyi Örnekler konulu panelde, Moderatör Aleksandra Posarac önderliğinde ;İşlevsellik, Engellilik ve sağlığın uluslararası sınıflandırılması, Dünya sağlık araştırması deneyimi ,Uluslararası düzeyde karşılaştırılabilir engellilik verisi, İyi örneklerden kullanışlı bilgiler ve Türkiye için çıkarılabilek dersler hakkında görüşler sunuldu.
Engelliler için Kolaylaştırıcı Ortamlar ve Evrensel Erişim’de Brazilya, Güney Afrika, Amerika, İspanya, İtalya ve İngiltere’ den Temel kavramlar ve bazı iyi uygulamalar ölçeğinde yapılan çalışmalar hakkında detaylar ve görseller eşliğinde bilgiler iletildi.
Dünya Engellilik Raporu tanıtım toplantısına Dernek temsilcileri bazında katılım sağladık.Ancak Dünyada ilk kez düzenlenmiş ve yaklaşık 400 sayfada toplanan raporda ilk intibamz şaşkınlık oldu.Rakamlar bizleri şaşırttı.Çünkü bu rapora göre Dünyanın yedi de biri engelli 1 milyar kişi dolayısıyla Engellilerin önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir.Engellilik ve Engelliler açısından Sosyal Hizmetlerin ve Devlet Politikaları açışından Belediyelere ve Hükümetlere çok iş düşmektedir.Çok geç kalınmış olsa da gerekli çalışmaların hızlı bir şekilde başlatılması kacınılmazdır.Engelli potansiyelini iyi analiz ederek gerekli eğitim verilerek mevcut potansiyelin önü açılmalıdır.
Yerelde ve Genelde yapılacak bir çok çalışmada Engelli bireylerin sözlerine kulak vererek engellilerin hayat kalitelerini artırmak için çözüm yolları oluşturmalıyız.Sosyal Devlet Engelli bireylerin önündeki engelleri kaldıran devlettir.Bu anlayışla Esenler yerelinde 2012 yılının Esenlerimizde Engellilerin önündeki engellerin kalkacağı bir yıl olmasını diler, İlçemizde Engelli çalışmalarına katkı sağlayan tüm kişi ve kurumlara teşekkürler .
‘’Hayat bazen bir desteğe ihtiyaç duymaktır.
Bazense yarınlara umutla bakabilmektir’’