'Engelliler Sarayı kulağa hoş gelen bir ifade.Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı önderliğinde yaptırılan 'Engelliler Sarayı' Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip. İlk girdiğimde ve bölümleri gezerken boğazım düğüm düğüm oldu. Kimi doğuştan kimi kaza sonucu engelli olmuş. Çocuğu da var genci de yaşlısı da. Gözlerim dolu dolu başladığım röportajım, gülerek ve içim mutlu bitti. O kadar mutlu ve pozitiflerdi ki, bir sınıftan öbürüne coşkuyla geçiyorlardı.
'Engelliler Sarayı kulağa hoş gelen bir ifade. Bugünkü sayfamızın sahibi bu saray. Çünkü daha önce evinden çıkmayan çıkamayan, yeteneklerini keşfetme fırsatı bulamayan, toplumda kendine yer açmaya çalışan her engellinin özgürce ve kendini bulduğu bir alan
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı önderliğinde yaptırılan 'Engelliler Sarayı' Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip. İlk girdiğimde ve bölümleri gezerken boğazım düğüm düğüm oldu. Kimi doğuştan kimi kaza sonucu engelli olmuş. Çocuğu da var genci de yaşlısı da. Gözlerim dolu dolu başladığım röportajım, gülerek ve içim mutlu bitti. O kadar mutlu ve pozitiflerdi ki, bir sınıftan öbürüne coşkuyla geçiyorlardı.
Benimsedikleri 'Saray' evleri ve ben misafirleriydim. Tekerlekli sandalyeymiş, görme engelliymiş, zihinsel engelliymiş, hiçbirini görmüyorsunuz. Mutlu ve yeteneklerini konuşturan azimleri görüyorsunuz sadece. Bir saat sürecek olan röportajımın, altı saati geçmesi de bana kattıkları mutluluğun bir sonucu olsa gerek. Proje Koordinatörü Sevil Şereflişan ve Psikolog Özge Şalk rehberliğinde gördük "Engelliler Sarayı'nı. Siz de gidin, görün ve mutlu olun. Örnek olması dileğiyle... G.K.Z.
AKİF'İN HAYALİ...
Engelli Sarayını dolaşırken karşılaştığımız zihinsel engelli Akif, bize yakında evleneceğini ve düğününde nasıl oynayacağını gösterdi. Akif yanımızdan ayrıldıktan sonra Proje Koordinatörü Sevil Şereflişan, bunun Akif'in hayali olduğunu ve karşılaştığı herkese aynı şeyleri anlattığını söyledi.
Engellilere yönelik önemli çalışmalarınızın sonucunda 'Engelliler Sarayı' adını verdiğiniz, her türlü övgüyü fazlasıyla hak eden ve dua alan bu kurum ortaya çıkmış oldu. Bu güzel yola nasıl karar verdiniz?
Maalesef toplumumuzda uzun yıllar engellilere gerekli önem gösterilmedi. Hatta pek çok filmde engelliler, dilenci veya insan zihninde olumsuz izler bırakan kötü karakter rollerinde yer aldı. Gerçekten bu, vicdanlan yaralayan bir tablo. Halbuki biz her sağlıklı insanın aynı zamanda bir engelli adayı olduğunu biliyoruz. Beden ve zihin sağlığı yerinde olan bireyler olarak dünyaya gelmiş olabiliriz ancak bunun böyle devam edeceğine hangimizin bir garantisi olabilir?
Öncelikle ilçemizdeki engellilerin sayısını tespit ettik. Yaptığımız araştırmalarda, toplumumuzda tahminlerimizin de üzerinde bir engelli nüfusu olduğunu fark ettik. En önemlisi ise engellilerin pek çoğunun evine mahkum olarak hayatlarını sürdürdükleri oldu. Bu noktada, birbirine paralel farklı çalışmaları aynı anda başlattık. Belli periyodlarla hastaneye gitmesi gerekenlere ücretsiz servis hizmeti verdik. Engelliler Rehabilitasyon Merkezimizi kurarak bedensel ve zihinsel engelli kardeşlerimize tedavi olma imkanı sunduk. 5 katlı olan merkezimizde fizyoterapi havuzundan, duyu algı odalarına; fiziksel ve psikolojik tedavi birimlerinden bireysel terapi odasına kadar her türlü hizmet veriliyor.
Bu yöndeki çalışmalarımızı taçlandıran en önemli yatırımımız ise İstanbul İl Özel İdaresi'yle birlikte yaptığımız Engelliler Sarayımız. 20 milyon TL'ye mal olan merkezimizde şu anda İstanbul Kalkınma Ajansı'nın da fon desteği ile açılışını yaptığımız Engelliler Akademisi Projemiz devam ediyor ve burada engelli kardeşlerimize 20'nin üzerinde farklı branşta meslek edindirme kursları veriyoruz.
‘’ENGELLİLER SARAYI, BÜTÜN ÇALIŞMALARIMIZI TAÇLANDIRDI’’
Engelliler Sarayı, bu yönde yaptığımız tüm çalışmaları taçlandıran bir proje ve Türkiye'de bir başka örneği yok. Toplam 16 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilen merkez, 2 bin 559 metrekare oturum alanından oluşuyor. Merkezde, hidro terapi havuzu, psikolojik danışma merkezi, eğitim sınıflan, üretim atölyeleri, görme engelliler odası, fuaye alanı, sergi salonu, iki adet seminer salonu, sinema salonu ve amaçlı salonlar yer alıyor.
Merkezde engelliler için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Engelliler Sarayımızda şu anda devam etmekte olan iki projemiz var. Bunlar Engelliler Akademisi ve Engelsiz Eğitim projeleri... Engelliler Akademisi Projesi kapsamında engelli kardeşlerimize, temel bilgisayar eğitimi, çağn merkezi operatörlüğü, yabancı dil eğitimi, tekstil eğitimi (Overlokçu, düz dikişçi, reçmeci, ütücü), ahşap oyuncak üretimi eğitimi, halı-kilim dokuma eğitimi, kuaförlük eğitimi, görme engelli bağımsız hareket eğitimi, el becerisi ve montaj atölyesi, bilgisayarlı muhasebe eğitimi, mantar üretimi eğitimleri veriyoruz.
Engelsiz Eğitim Projesi kapsamında da nikah şekeri ve çiçek yapımı eğitimi, uygulamalı grafikerlik eğitimi, braille alfabesi eğitimi, görme engelli bilgisayar eğitimi, uygulamalı aşçılık eğitimi, uygulamalı pasta üretim eğitimi, el becerisi ve montaj atölyesi, büro yönetim ve sekreterlik eğitimi, kasiyerlik ve reyon personeli eğitimi ve kariyer destek eğitimleri olmak üzere toplam 10 farklı branşta eğitim veriyoruz.
Engelliler Akademimizi, 4 dönem olarak, Engelsiz Eğitim Projemizi de 2 dönem olarak planladık ve sonucunda 400 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Engelliler Akademimizden şu ana kadar bin 51 kişi yararlandı. Hedefimiz projeyi tamamladığımızda bin 468 kişiye ulaşmak. Engel durumları ağır olan 500 engelli de merkezimizde gerçekleştirmiş olduğumuz sosyal etkinliklere katılıyor.
Türkiye Gazetesi